До 2025 година милениумците ќе сочинуваат околу 75 проценти од работната сила.

Едно од најнепријатните прашања што може да ви ги постават на интервју за работа е “Кои се вашите очекувања во врска со платата?“ или “Колку заработувате на вашата сегашна работа?“.

Угледниот француски весник L’Equipe ги објави платите на 10-те најплатени фудбалери во светот.

Анализата на Paylab, меѓународен портал за истражување на платите, укажува на тоа дека луѓето кои за прв пат влегуваат на пазарот на трудот имаат најамбициозни очекувања во однос на нивната плата.

Дали менувањето на светот се исплати финансиски?

Преговорите за подобра плата е нешто на кое треба да се фокусира секој професионалец.

Facebook употребува алгоритми за пресметување на платите и покачувањата со што просторот за преговори е навистина мал.

Финансиските бенефиции се атрактивен извор на пари и имаат моќ значително да ја зголемат фиксната компонента на годишниот доход. Работодавците ги користат овие бенефиции за да ги мотивираат вработените во текот на календарската година и да им се заблагодарат за работата што ја извршиле на крајот од фискалната година. Важно е да се запомни дека само некои работодавци ја нудат оваа форма на финансиски бенефит. Во голема мера тие зависат од самата финансиска состојба на работодавачот. Од друга страна пак, нефинансиските бенефиции се многу позастапени во практиката.

Па, кои професии можат да ви донесат најголема заработка во иднина?

Без разлика колку одлично поминало интервјуто, прашањето “Кои се вашите очекувања за платата?“ може да направи вистински пресврт.

Вести и Статии

28
Feb.
Трик прашање за плата на кое треба да внимавате

Едно од најнепријатните прашања што може да ви ги постават на интервју за работа е “Кои се вашите очекувања во врска со платата?“ или “Колку заработувате на вашата сегашна работа?“.

03
Dec.
Како да одговорите на прашањето за плата?

Без разлика колку одлично поминало интервјуто, прашањето “Кои се вашите очекувања за платата?“ може да направи вистински пресврт.

16
Jan.
Како Facebook ги одредува платите на вработените

Facebook употребува алгоритми за пресметување на платите и покачувањата со што просторот за преговори е навистина мал.