logo

Опсегот на плати на вработените кои работат во земја Македонија, по дифолт, е во опсег од 279,00 EUR. (ниски плати) до 795,00 EUR (високи плати, реалните плати можат да бидат изедначени повисоко).

Ова е вкупната месечна плата, вклучително и бонуси. Платите значително се разликуваат во индивидуалните работни позиции. Ако сте заинтересирани за плати за одредена позиција, учествувајте во истражувањето.

Просечната нето плата во Македонија е
300
400
500
600
700
 
10% заработуваат помалку 279 EUR
10% заработуваат повеќе 795 EUR
Споредете ја вашата плата со другите
Прикажаната вредност ја претставува просечната плата во Македонија. На износот на платата влијаат бонусите и другите финансиски бенефиции.

Опсег на плата

Распределба на вработените во Македонија во групи на плати во EUR.

Плати според старосна група

Просечна плата и опсег во Македонија по возраст во EUR.

300
400
500
600
700
800
900
1.000
<24
300
400
500
600
700
800
900
1.000
 
 
Просек 388
медијана 363
10% 252
25% 280
75% 469
90% 588
25-34
300
400
500
600
700
800
900
1.000
 
 
Просек 509
медијана 463
10% 252
25% 337
75% 629
90% 825
35-44
300
400
500
600
700
800
900
1.000
 
 
Просек 582
медијана 515
10% 253
25% 358
75% 731
90% 992
45-54
300
400
500
600
700
800
900
1.000
 
 
Просек 548
медијана 482
10% 252
25% 330
75% 691
90% 947
55+
300
400
500
600
700
800
900
1.000
 
 
Просек 493
медијана 443
10% 252
25% 316
75% 613
90% 816

Најдобро платените позиции во Македонија

Список на најдобро платените позиции и нивната просечна месечна плата во Македонија (EUR).

1. Главен извршен директор Топ Менаџмент

8.025.913 EUR

2. Регионален Менаџер / Директор Топ Менаџмент

6.306.435 EUR

3. Извршен директор Топ Менаџмент

5.009.017 EUR

4. IT Architect Информациски Технологии

4.926.314 EUR

5. Директор за лизинг Лизинг

4.914.570 EUR

6. ИТ Директор Топ Менаџмент

4.823.997 EUR

7. Пилот Транспорт, Логистика

4.526.390 EUR

8. Технички менаџер Технологија, Развој

4.489.004 EUR

9. Директор за продажба Топ Менаџмент

4.470.066 EUR

10. Контролор за воздушен сообраќај Транспорт, Логистика

4.456.661 EUR

11. Java Programmer Информациски Технологии

4.422.904 EUR

12. ИТ Менаџер Менаџмент

4.291.809 EUR

13. Судија Право и Законодавство

4.222.142 EUR

14. Software Engineer Информациски Технологии

4.185.495 EUR

15. Маркетинг директор Топ Менаџмент

4.146.695 EUR

16. Инженер DevOps Информациски Технологии

4.127.203 EUR

17. Технички директор Топ Менаџмент

4.047.575 EUR

18. Директор за логистика Топ Менаџмент

4.000.843 EUR

19. Руби програмер / програмер Информациски Технологии

3.996.355 EUR

20. Директор на кол центар Топ Менаџмент

3.926.565 EUR

Најлошо платените позиции во Македонија

Список на најплатените позиции и нивната просечна месечна плата во Македонија (EUR)

1. Асистент на професор во медицинско училиште Образование, Наука и Истражување

916.186 EUR

2. Санитар Медицина и Социјална заштита

990.649 EUR

3. Помошник наставник Образование, Наука и Истражување

996.183 EUR

4. Работник во служба за обезбедување Обезбедување и Заштита

1.025.329 EUR

5. Службеник на приемен пулт Општа работа

1.030.125 EUR

6. Поштар Транспорт, Логистика

1.035.106 EUR

7. Чевлар Текстилна, Кожна, Конфекциска Индустрија

1.037.565 EUR

8. Шивачка Текстилна, Кожна, Конфекциска Индустрија

1.044.883 EUR

9. Негувател, Личен асистент Медицина и Социјална заштита

1.051.708 EUR

10. Спасувач, Инструктор за пливање Туризам, Гастрономија, Хотелиерство

1.060.501 EUR

11. Хигиеничар Општа работа

1.067.756 EUR

12. Дадилка Општа работа

1.068.002 EUR

13. Келнер - Собна услуга Туризам, Гастрономија, Хотелиерство

1.085.650 EUR

14. Чувар Менаџмент

1.085.896 EUR

15. Работник на погребната служба Услужни дејности

1.088.048 EUR

16. Работник за грижа на животни Земјоделство, Прехранбена индустрија

1.089.954 EUR

17. Фризер Услужни дејности

1.093.643 EUR

18. Фотограф Култура и Уметност

1.094.320 EUR

19. Шивач Текстилна, Кожна, Конфекциска Индустрија

1.098.317 EUR

20. Благајник Транспорт, Логистика

1.101.329 EUR

Најновите профили во истражувањето за плати

Список на неодамнешни испитаници чии податоци се користат во понатамошните пресметки на истражувањето на платите.

gender icon
Службеник за внес на податоци
Администрација
Старосна група
Работно искуство:
3 до 5 години
Регион
Југоисточен
Образование:
Нето плата
333 USD
Нето плата
21.000 MKD
Годишна нето-плата
3.996 USD
Годишна нето-плата
252.000 MKD
ClockОбјавено: 2022-10-03 08:12:56
gender icon
Фармацевтски лаборант
Медицина и Социјална заштита
Старосна група
<24
Работно искуство:
помалку од една година
Регион
Источен
Образование:
Нето плата
365 USD
Нето плата
23.000 MKD
Годишна нето-плата
4.380 USD
Годишна нето-плата
276.000 MKD
ClockОбјавено: 2022-10-02 23:19:34
gender icon
iOS Developer
Информациски Технологии
Старосна група
Работно искуство:
1 до 2 години
Регион
Североисточен
Образование:
Нето плата
1.585 USD
Нето плата
100.000 MKD
Годишна нето-плата
19.020 USD
Годишна нето-плата
1.200.000 MKD
ClockОбјавено: 2022-10-02 23:19:30
gender icon
Универзитетски асистент
Образование, Наука и Истражување
Старосна група
25-34
Работно искуство:
1 до 2 години
Регион
Скопски
Образование:
Нето плата
454 USD
Нето плата
28.647 MKD
Годишна нето-плата
5.448 USD
Годишна нето-плата
343.764 MKD
ClockОбјавено: 2022-10-02 21:39:48
gender icon
Главен сметководител
Економија, Финансии, Сметководство
Старосна група
45-54
Работно искуство:
над 10 години
Регион
Скопски
Образование:
Нето плата
602 USD
Нето плата
38.000 MKD
Годишна нето-плата
7.224 USD
Годишна нето-плата
456.000 MKD
ClockОбјавено: 2022-10-02 21:04:15
gender icon
Java Programmer
Информациски Технологии
Старосна група
Работно искуство:
над 10 години
Регион
Скопски
Образование:
Нето плата
1.902 USD
Нето плата
120.000 MKD
Годишна нето-плата
22.824 USD
Годишна нето-плата
1.440.000 MKD
ClockОбјавено: 2022-10-02 19:49:12
gender icon
Економски/Финансиски менаџер
Топ Менаџмент
Старосна група
25-34
Работно искуство:
6 до 10 години
Регион
Пелагониски
Образование:
Нето плата
1.215 USD
Нето плата
76.667 MKD
Годишна нето-плата
14.580 USD
Годишна нето-плата
920.004 MKD
ClockОбјавено: 2022-10-02 19:49:23
gender icon
Службеник за пресметка на плати
Економија, Финансии, Сметководство
Старосна група
25-34
Работно искуство:
1 до 2 години
Регион
Скопски
Образование:
Нето плата
476 USD
Нето плата
30.000 MKD
Годишна нето-плата
5.712 USD
Годишна нето-плата
360.000 MKD
ClockОбјавено: 2022-10-02 18:35:34
gender icon
Градежен инженер
Градежништво и Недвижности
Старосна група
25-34
Работно искуство:
3 до 5 години
Регион
Скопски
Образование:
Нето плата
511 USD
Нето плата
32.250 MKD
Годишна нето-плата
6.132 USD
Годишна нето-плата
387.000 MKD
ClockОбјавено: 2022-10-02 18:30:08
gender icon
Келнер
Туризам, Гастрономија, Хотелиерство
Старосна група
<24
Работно искуство:
1 до 2 години
Регион
Југозападен
Образование:
Нето плата
285 USD
Нето плата
18.000 MKD
Годишна нето-плата
3.420 USD
Годишна нето-плата
216.000 MKD
ClockОбјавено: 2022-10-02 18:09:40