logo

Опсегот на плати на вработените кои работат во земја Македонија, по дифолт, е во опсег од 19.891,00 MKD. (ниски плати) до 54.424,00 MKD (високи плати, реалните плати можат да бидат изедначени повисоко).

Ова е вкупната месечна плата, вклучително и бонуси. Платите значително се разликуваат во индивидуалните работни позиции. Ако сте заинтересирани за плати за одредена позиција, учествувајте во истражувањето.

Просечната нето плата во Македонија е
30K
40K
50K
 
10% заработуваат помалку 20K MKD
10% заработуваат повеќе 54K MKD
Споредете ја вашата плата со другите
Прикажаната вредност ја претставува просечната плата во Македонија. На износот на платата влијаат бонусите и другите финансиски бенефиции.

Опсег на плата

Распределба на вработените во Македонија во групи на плати во MKD.

Плати според старосна група

Просечна плата и опсег во Македонија по возраст во MKD.

20K
30K
40K
50K
60K
<24
20K
30K
40K
50K
60K
 
 
Просек 27K
медијана 26K
10% 16K
25% 20K
75% 33K
90% 41K
25-34
20K
30K
40K
50K
60K
 
 
Просек 36K
медијана 33K
10% 18K
25% 24K
75% 44K
90% 57K
35-44
20K
30K
40K
50K
60K
 
 
Просек 39K
медијана 35K
10% 18K
25% 25K
75% 49K
90% 65K
45-54
20K
30K
40K
50K
60K
 
 
Просек 37K
медијана 33K
10% 17K
25% 23K
75% 47K
90% 63K
55+
20K
30K
40K
50K
60K
 
 
Просек 35K
медијана 31K
10% 17K
25% 23K
75% 43K
90% 56K

Најдобро платените позиции во Македонија

Список на најдобро платените позиции и нивната просечна месечна плата во Македонија (MKD).

1. Software Engineer Информациски Технологии

97.980 MKD

2. ИТ Директор Топ Менаџмент

91.729 MKD

3. Регионален Менаџер / Директор Топ Менаџмент

83.671 MKD

4. Java Programmer Информациски Технологии

83.455 MKD

5. Директор за продажба Топ Менаџмент

82.972 MKD

6. IT Architect Информациски Технологии

79.950 MKD

7. Директор за лизинг Лизинг

79.926 MKD

8. Извршен директор Топ Менаџмент

77.174 MKD

9. Програмер Информациски Технологии

75.149 MKD

10. .NET Programmer Информациски Технологии

73.939 MKD

11. Директор на оддел Јавна администрација, Самоуправа

70.897 MKD

12. Пилот Транспорт, Логистика

70.373 MKD

13. Инженер DevOps Информациски Технологии

70.336 MKD

14. IT Project Manager Информациски Технологии

66.656 MKD

15. Frontend developer Информациски Технологии

66.012 MKD

16. Маркетинг директор Топ Менаџмент

65.991 MKD

17. QA Automation Tester Информациски Технологии

63.288 MKD

18. Javascript Programmer Информациски Технологии

62.841 MKD

19. Менаџер на сектор финансии Менаџмент

61.521 MKD

20. Постар проектен менаџер Менаџмент

60.985 MKD

Најлошо платените позиции во Македонија

Список на најплатените позиции и нивната просечна месечна плата во Македонија (MKD)

1. Асистент на професор во медицинско училиште Образование, Наука и Истражување

14.097 MKD

2. Социјален советник Медицина и Социјална заштита

14.621 MKD

3. Службеник на приемен пулт Општа работа

15.812 MKD

4. Помошник наставник Образование, Наука и Истражување

16.273 MKD

5. Санитар Медицина и Социјална заштита

16.556 MKD

6. Училишен домар Образование, Наука и Истражување

16.642 MKD

7. Шивач Текстилна, Кожна, Конфекциска Индустрија

16.664 MKD

8. Негувател на постари лица Медицина и Социјална заштита

17.025 MKD

9. Поштар Транспорт, Логистика

17.039 MKD

10. Собирач на отпад Услужни дејности

17.172 MKD

11. Слугинка Туризам, Гастрономија, Хотелиерство

17.544 MKD

12. Менаџер на училишна кантина Образование, Наука и Истражување

17.685 MKD

13. Работник на погребната служба Услужни дејности

17.852 MKD

14. Работник за грижа на животни Земјоделство, Прехранбена индустрија

18.085 MKD

15. Анкетар Општа работа

18.126 MKD

16. Цвеќар Услужни дејности

18.187 MKD

17. Дадилка Општа работа

18.344 MKD

18. Портир Туризам, Гастрономија, Хотелиерство

18.421 MKD

19. Благајник Економија, Финансии, Сметководство

18.622 MKD

20. Златар Услужни дејности

18.626 MKD

Најновите профили во истражувањето за плати

Список на неодамнешни испитаници чии податоци се користат во понатамошните пресметки на истражувањето на платите.

gender icon
Градежен контролор
Градежништво и Недвижности
Старосна група
25-34
Работно искуство:
помалку од една година
Регион
Североисточен
Образование:
Нето плата
641 USD
Нето плата
36.000 MKD
Годишна нето-плата
7.692 USD
Годишна нето-плата
432.000 MKD
ClockОбјавено: 2023-11-29 04:11:36
gender icon
Главен сметководител
Економија, Финансии, Сметководство
Старосна група
35-44
Работно искуство:
над 10 години
Регион
Скопски
Образование:
Нето плата
890 USD
Нето плата
50.000 MKD
Годишна нето-плата
10.680 USD
Годишна нето-плата
600.000 MKD
ClockОбјавено: 2023-11-29 03:01:59
gender icon
Менаџер на сектор финансии
Менаџмент
Старосна група
35-44
Работно искуство:
над 10 години
Регион
Скопски
Образование:
Нето плата
534 USD
Нето плата
30.000 MKD
Годишна нето-плата
6.408 USD
Годишна нето-плата
360.000 MKD
ClockОбјавено: 2023-11-29 01:06:23
gender icon
Микробиолог
Медицина и Социјална заштита
Старосна група
25-34
Работно искуство:
1 до 2 години
Регион
Скопски
Образование:
Нето плата
490 USD
Нето плата
27.500 MKD
Годишна нето-плата
5.880 USD
Годишна нето-плата
330.000 MKD
ClockОбјавено: 2023-11-28 23:54:07
gender icon
Оператор на машина
Автомобилска Индустрија
Старосна група
45-54
Работно искуство:
6 до 10 години
Регион
Источен
Образование:
Нето плата
392 USD
Нето плата
22.000 MKD
Годишна нето-плата
4.704 USD
Годишна нето-плата
264.000 MKD
ClockОбјавено: 2023-11-28 23:39:37
gender icon
Работник во одржување
Услужни дејности
Старосна група
35-44
Работно искуство:
3 до 5 години
Регион
Вардарски
Образование:
Нето плата
392 USD
Нето плата
22.000 MKD
Годишна нето-плата
4.704 USD
Годишна нето-плата
264.000 MKD
ClockОбјавено: 2023-11-28 21:46:55
gender icon
Шивачка
Текстилна, Кожна, Конфекциска Индустрија
Старосна група
55+
Работно искуство:
над 10 години
Регион
Скопски
Образование:
Нето плата
356 USD
Нето плата
20.000 MKD
Годишна нето-плата
4.272 USD
Годишна нето-плата
240.000 MKD
ClockОбјавено: 2023-11-28 21:27:29
gender icon
Супервизор за одржување
Менаџмент
Старосна група
35-44
Работно искуство:
помалку од една година
Регион
Скопски
Образование:
Нето плата
890 USD
Нето плата
50.000 MKD
Годишна нето-плата
10.680 USD
Годишна нето-плата
600.000 MKD
ClockОбјавено: 2023-11-28 20:51:04
gender icon
Frontend developer
Информациски Технологии
Старосна група
Работно искуство:
1 до 2 години
Регион
Скопски
Образование:
Нето плата
1.068 USD
Нето плата
60.000 MKD
Годишна нето-плата
12.816 USD
Годишна нето-плата
720.000 MKD
ClockОбјавено: 2023-11-28 20:49:16
gender icon
Помлад сметководител
Економија, Финансии, Сметководство
Старосна група
35-44
Работно искуство:
3 до 5 години
Регион
Пелагониски
Образование:
Нето плата
645 USD
Нето плата
36.250 MKD
Годишна нето-плата
7.740 USD
Годишна нето-плата
435.000 MKD
ClockОбјавено: 2023-11-28 20:34:29